practice

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI:

Anlaşmalı Boşanma Ne Anlama Geliyor ?

Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. Maddesinde düzenlenen anlaşmalı boşanma hükümlerine göre "Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı  hükmü uygulanmaz."tmk166/3
Kanun metninde anlaşıldığı üzere çocukların velayetinin düzenlenmesinde çocukların menfaati gözetilerek Hakim tarafından nafaka ve taraflarla görüşme süresi gibi hususlar resen yeniden düzenlenebilmektedir. Taraflar düzenlemeyi kabul ederse boşanma gerçekleşmiş olur.

Dava Şartları Nelerdir ?

-Süre:
Dava açılabilmesi için tarafların Resmi nikâhın yapıldığı gün ile boşanma davasının açıldığı gün arasında en az bir yıl süre geçmesi ana şarttır. Bir yıldan az sürmüş ise taraflar boşanma konusunda ve diğer hususlarda anlaşmış olsalar dahi, dava çekişmeli boşanma davası olarak açılmak zorundadır.
-Protokol/Anlaşma:
Eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde boşanmanın mali sonuçları ve çocukların velayeti, maddi ve manevi tazminat hususu, mal paylaşımı konularında hazırladıkları ve karşılıklı imzaladıkları bir protokol ve boşanma istemiyle dilekçe ile mahkemeye başvurmak zorundadır.
Dava Hangi Mahkemede Açılmalı ?
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, Taraflardan birinin yerleşim yeri veya son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yerde, Aile Mahkemesi’ne başvurarak dava açılabilir, bulundukları yerde Aile Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde (Aile Mahkemesi sıfatıyla) dava açılabilir.
Dava Nasıl Sonuçlanır ?
Hâkim,  duruşma günü verir  ve Tarafların  hazırladığı protokolü uygun bulursa, tarafları bizzat dinler ve taraflar, hazırlanan protokol doğrultusunda boşanma isteklerini, bir kez de hakim karşısında söylerler ve hakim tarafların özgür iradeleri ile bu kararı aldıklarına kanaat getirirse, tarafların boşanmalarına karar verir. Genellikle bir celsede karar verilir.
Davanın tamamen sonuçlanması için kesinleşmesi gerekmektedir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ olduktan sonra taraflar bu kararı süresi içerisinde temyiz etmez iseler(temyizden feragat ederlerse) karar kesinleşir ve boşanma kesinleşir.
Kesinleşen kararı mahkeme Nüfus müdürlüğüne gönderir ve kütüğe işlenir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

En önemli husus protokolün çok titizlikle hazırlanmasıdır. Eksik veya yanlış düzenlenmesi halinde davanın reddine sebep olabileceğinden hassasiyetle hazırlanmalıdır. Hakim anlaşmalı boşanma protokolünde belirtilen hususlarda özellikle velayete ilişkin kısımları çocuğun menfaatine olacak şekilde yeniden resen düzenleyebilir. Çiftler bu hususta hakim iradesini kabul etmezlerse bu defa anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına döner.
Yabancı uyruklu eşinizle Türkiye dışında bir ülkede boşanma olmuş ise !Türkiye’de boşanma kararının tanınması ve hukuki sonuçlarının gerçekleşmesi için tanıma (tenfiz)davası açılması gerekir.
 

  • Paylaş:

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Yaz

Rights haven't been verified We couldn't load the page because response code isn't 200. May be server's settings are incorrect.